Dinkelberg Dinkelberg

Gevolgen invoering Wet uitfasering pensioen in eigen beheer (PEB)

Door een nieuw wetsvoorstel komt er per 1 april 2017 een einde aan de mogelijkheid voor een directeur grootaandeelhouder om in eigen beheer bij de B.V. een pensioenvoorziening (verder) op te bouwen. Uit onderzoek van ABN AMRO MeesPierson blijkt dat van de 400 bevraagde directeur-grootaandeelhouders een kwart nog niet heeft besloten wat ze met hun bestaande pensioen in eigen beheer gaan doen.

De gevolgen van de invoering van de Wet uitfasering pensioen in eigen beheer (PEB) geven u drie mogelijkheden. Deze zijn:

1. Afkoop. Met de afschaffing van de opbouw van pensioen in eigen beheer wordt de optie geboden om het al opgebouwde pensioen daarin fiscaal vriendelijk af te kopen.

2. Omzetting in een oudedagsverplichting. Na verlaging tot de fiscale waarde van de pensioenverplichting kan de pensioenaanspraak worden omgezet in een oudedagsverplichting. Dit is een tijdelijke optie tot uiterlijk 31 december 2019.

3. Niets doen. Als u niets doet dan blijft voor de tot en met 31 maart 2017 in eigen beheer opgebouwde aanspraken, de huidige regelgeving in de vennootschapsbelasting en loon- en inkomstenbelasting gelden. Verdere opbouw is echter niet mogelijk.     

Van de dga’s die wel al een keuze hebben gemaakt kiest het grootste deel (24%) voor afkopen. Als dat ook úw voorkeur heeft, dan is het aan te raden om dit nog in 2017 door te voeren omdat u dit jaar de hoogste korting van de Belastingdienst krijgt. 

Wij kunnen ons voorstellen dat u begeleiding wenst bij het maken van de (juiste) keuze. In dat geval kan Dinkelberg & Kuipers voor u uitrekenen welke mogelijkheid fiscaal technisch het gunstigst voor u uitpakt. Graag lichten we deze berekening én de financiële consequenties van de andere mogelijkheden toe. Neem gerust contact met ons op voor een adviesgesprek.

Terug
Ekkersrijt 4609, 5692 DR Son en Breugel Tel 0499 - 462030 info@dinkelberg-kuipers.nl    BTW nummer 8081.86.784.B01    KvK 17274233